vineri, 3 iulie 2009

Charles Ponzi și Schema Magică

Charles Ponzi

Am vorbit de curând despre o formă de a câștiga bani, desigur o formă nerecomandată, pe care Bernard Madoff a folosit-o pentru a câștiga o avere uriașă. El a folosit o înșelătorie (sau ca să vorbim mai elevat, un artificiu financiar) ce se numește schema Ponzi, după numele lui Charles Ponzi, cel care a folosit-o în anul 1903, după ce a emigrat din Italia în Statele Unite. Și de fapt nici Charles Ponzi nu a inventat mișcarea, ea fiind cunoscută de pe vremea lui Charles Dickens, care în 1857 a descris cu lux de amănunte ce și cum.

Această schemă constă într-o operație de plătire a unor investitori cu proprii lor bani pe care i-au investit, sau cu banii investitorilor ulteriori, și nu cu profitul realizat din eventualele investiții ce se presupune că se fac. Schema Ponzi necesită o rulare continuă a fondurilor, necesitând în permanență noi investitori, care să îi plătească pe cei vechi. Acest mod de a învârti banii nu poate avea un final fericit, deoarece câștigul este mai mic decât venitul. Ce iei pe mere dai pe pere, plus 2-3 măsline și-o gutuie. De obicei inițiatorii unei astfel de afaceri sunt prinși de poliție, sau sunt dați pe mâna justiției, cum s-a întâmplat în cazul lui Madoff.

Charles Ponzi prin anii 1920 promitea clienților un profit de 50% în 45 de zile, sau de 100% în 90 de zile. Da, văd strălucirea din ochii tăi... Mai ales dacă ți se spune că este o afacere 100% sigură, sau dacă afli de Cutărescu care a câștigat în acest fel o sumă de bani (cu cât mai mare cu atât mai mare tentația de a încerca și alții). Deși ajunsese în America în 1903 cu doar 2 dolari și jumătate în buzunare, în februarie 1920 avea deja un câștig de 5.000 dolari, în martie de 30.000 dolari, ajungând în mai 1920 la 420.000 dolari (echivalentul a 4,6 milioane dolari actuali). La scurt timp autoritățile au început să aibă suspiciuni cu privire la afacerile lui Ponzi. Urmează declinul, închisoarea, falimentul, și sfârșitul vieții trăit în mizerie, într-un spital de caritate.

Charles Ponzi natala

Charles Ponzi s-a născut la date de 3 martie 1882, la Lugo, Italia. Și pentru el, ca pentru orice persoană căreia vrem să-i studiem viața publică, ridicăm harta astrologică la ora 12 fix. Aici guvernatorul casei V (investiții, felul în care reușea să învârtă banii) face o conjuncție cu Soarele (personalitatea). Sigur Ponzi știa ce să spună și cum să vorbească... genul de om care vinde frigidere eschimoșilor. Afacerile erau de un gen neobișnuit, pentru că nu vezi la orice colț de stradă pe cineva care îți dă dublu cât i-ai dat, dacă ai răbdare 3 luni (Uranus face o opoziție cu Venus, ce va aduce un câştig ultrarapid, urmat de o cădere liberă). Mercur arată idei originale (face opoziție cu Uranus) ce au capacitatea unui randament maxim în străinătate (Mercur este în casa IX). Profeții nu sunt recunoscuți în țara lor. Mercur însă este și planeta hoților, iar opoziția cu Luna (publicul) îi aduce posibilitatea de a face excrocherii la nivel mare. Este doar o posibilitate, drumul noi îl alegem, dar de cele mai multe ori urmăm drumul trasat. Regăsim și aspectul între Mercur și Jupiter, ce îl are și Bernard Madoff, doar că acesta din urmă are un trigon, Ponzi având un careu. Avantaj Madoff, pentru că Jupiter îi aduce noroc, și dezavantaj Ponzi, Jupiter fiind pentru el nu protector, ci Mâna Lungă a Legii. Este interesantă și conjuncția dintre Jupiter (bani) și Pluton (putere) ceea ce aduce corupție și intrigi financiare, conjuncție prost aspectată de Mercur și de Lună.

Și vorba aceea, mai bine sănătos și bogat, decât bolnav și sărac.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu